اهمیت شستن دست در افزایش ایمنی غذا | بیماری

: اهمیت شستن دست در افزایش ایمنی غذا

بهداشت

پیشگیری از بیماریای عفونی موضوعی به طور کامل مشخصه. حتی اشعار کودکانه زیادی در مورد ضرورت شستن دستا قبل از غذا خوردن سروده شده که اهمیت آموزش این موضوع حتی در سنین خردسالی رو نشون میده.

از اونجا که مراحل جفت و جور، فرآوری و خوردن غذا با دست انجام می شه، پس آلودگی دست به آسونی می تونه منتهی به انتقال آلودگی شه. البته روشنه که مصرف غذا با قاشق و چنگال اندازه خطر رو کم می کنه، اما مثلا در بین برداشتن نون، سبزی خوردن مخلفات و… تماس مستقیم دست با غذا پیشگیری ناپذیره.

هدف اصلی این یادداشت اصلا این نیس که ضرورت شستن دستا قبل از خوردن غذا به مخاطبان محترم بزرگسالان این روزنامه آموزش داده شه، چون که هممون در مهم بودن این رفتار بهداشتی هم نظریم. اما نکته مهم اون هستش که برخلاف باخبر شدن از اهمیت شستن دست در افزایش ایمنی غذا، بعضی وقتا این رعایت نمی شه. خوبه از خودمون سوال کنیم پیش اومده که بدون شستن دستا سر سفره غذایی بشینیم و غذا بخوریم؟ بیشتر نزدیک به اتفاق ما به این سوال جواب مثبت می دیم که خیلی شایسته نیس! چون که بدیش اینه بعضی وقتا بعضی از ما نمونه عالم
:
بی عمل میشیم. از دید علم آموزش بهداشت، فهم وقتی باعث تغییر رفتار می شه که اول منتهی به تغییر نگاه فرد شه. کما این که بعضی از ما ممکنه ضمن آگاهی بر خطرات سرعت و سبقت غیرمجاز در بین رانندگی، این خطا رو مرتکب شیم. همینجوری بعضی از ما با وجود آگاه بودن به ضرورت شستن دستا، هنوز باور نداریم که آلودگی دستامون چیجوری بدون هیچ سختی ای غذا رو آلوده می کنه و موجب مریضی می شه.

ضرورت شستن دستا فقط محدود به قبل از صرف وعده غذایی صبحونه، ناهار و شام نیس ؛ چون بعضی وقتا تماس دست آلوده با غذا به اراده فرد نبوده و بعضی وقتا غیرمنتظره س. پس باید خود رو عادت بدیم تا معمولا مخصوصا در محل کار، بعضی وقتا دست خود رو بشوییم. فرض کنیم در محل کار خود پشت میز رایانه مشغول کار هستیم و همون زمان یکی از همکاران به مناسبت تولد بچه خود در حال پخش شیرینیه. حال اگه دست ما آلوده باشه، میکروب به شیرینی منتقل شده و پس از مصرف خطر مریضی زایی رو به دنبال داره. واسه فهمیدن به عمق خطر بهداشتی در مثال فرضی یادشده، خوبه بدونیم طبق تحقیقات بعضی محققان، آلودگی میکروبی موس و صفحه کلید رایانه بعضی وقتا به اندازه کاسه توالت سرویس بهداشتیه.

مراحل شست وشوی دستا:

۱ـ آبکشی اولیه. دمای آب حتی امکان ولرم باشه. آب ولرم باعث می شه باکتریا راحت تر از سطح پوست جدا شن.

۲ ـ به کار گیری مایع دستشویی یا صابون

۳ـ مالش و ساییدن دستا به همدیگه. این مرحله باید حدود ۲۰ ثانیه طول بکشه، در غیراین صورت ممکنه باکتریا بخوبی از دست جدا نشن. هم اینکه صرف مالش پشت و کف دست کافی نیس؛ بلکه باید سرانگشتان، بین انگشتان، رو و زیر ناخن و مچ دست رو هم شامل شه.

۴ ـ آبکشی پایانی

۵ـ خشک کردن دست. باید اشاره شه که خشک کردن با هوله خیلی مطلوب نیس، چون هوله می تونه محل تجمع باکتریا شه. خشک کردن دست با به کار گیری خشک کنای برقی هم شدنیه، اما خشک کردن با دستمال توالت طی مدت زمان کمتری قابل انجامه و از این نظر ارجحیت داره.جام جم

دکتر بهادر حاجی محمدی

بازرس انجمن علمی بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران

.

منبع : pezeshk.us

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *