“اهمیت سن و سال در تغذیه | طب اسلامی”

بخش تغذیه و آشپزی آکا ایران

دکتر سید مهدی میرغضنفری، مدیر گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی ارتش میگه: از دیدگاه طب سنتی اسلامی مزاج بدنی افراد در سنین جور واجور تغییر می کنه و واسه ایجاد سازگاری، باید از تصمیمات غذایی متناسب با اون سن پیروی کرد. در نتیجه با در نظر گرفتن نوع مزاج، نوع تغذیه یه کودک با یه جوون ۳۰ ساله یا یه شخص سن بالا ۶۰ یا ۷۰ ساله باید فرق داشته باشه.

به گفته این متخصص، در طب سنتی از زمان تولد تا سن ۲۵ تا ۳۰ سالگی رو سن رشد می گن و واسه حفظ سلامت کودک و نوجوون در این سنین بهتره از غذاهای گرم و تر استفاده شه. افراد در این گروه سنی بهتره از نونای با غلات کامل، گوشت، برنج مخصوصا نوع سبوس دار، میوه ها مخصوصا سیب و بعضی وقتا موز، به مقدار کافی استفاده کنن و مراقب باشن گرما بدنشون زیاد از حد نشه. به گفته دکتر میرغضنفری از اونجا که این دوره، دوره رشده، نیاز آدما به غذا بیشتر از هر دوره دیگه در زندگیه و مقدار مصرف غذا، تنوع و کیفیت اونم باید در نظر گرفته شه .

در دوران جوونی گرما بدن بیشتر می شه

۳۰ تا ۴۰ سالگی سن جوانیه و به گفته دکتر میرغضنفری در این دوره سنی مقداری از رطوبتای بدن کم میشه و گرما بدن بیشتر خود رو نشون میده.

پس در این دوره وقتی ممکنه جوون احساس گرما بیشتری در بدن خود کنه. این دوره از نظر مزاجی، گرم و خشکه و به طور کامل مشخصه که در این دوره باید از زیاده روی در مصرف غذاهای دارای مزاج گرم و خشک که خلط صفرا رو زیاد می کنن دوری شه.

خیلی از افراد در این دوران جوش میزنن، عصبی و تند خو شده و خوابشون کم می شه . این افراد باید از مصرف زیاد ادویه مخصوصا شکلای جور واجور تند اون مثل فلفل و شیرینی، شوری و سرخ کردنیا دوری کنن و بیشتر از خنکیا مانند انار، آب آنار، آلبالو، هلو، شلیل، لیمو، آبلیمو، اب زرشک، آب غوره، کاهو، سکنجبین و آشا و سوپای سبزیجات و لبنیات مانند ماست و دوغ استفاده کنن تا صفرا رو کم کنه و فرو بنشاند و بتونه باعث کاهش گرمی و خشکی بدن شه.

به گفته این متخصص افراد در سنین رشد و جوونی، قدرت هضم بالایی دارن و در نتیجه می تونن گوشتا و غذاهای سنگین رو بخوبی هضم کنن.

افزایش سردی مزاج در میانسالی و سالمندی

در طب سنتی به ۴۰ تا ۶۰ سالگی دوران میانسالی می گن و مزاج اونو به سردی و خشکیه و بالای ۶۰ سالگی رو پیری می گن که سردی و تری بر بدن غلبه داره.

دکتر میرغضنفری ضمن اشاره به این موضوع میگه باید توجه داشت از ۴۰ سال به بعد باید تصمیمات مربوط به سنین بالا شروع شه و از ۶۰ سال به بعد این باید خیلی جدی گرفته شه.

این متخصص میگفت آدما مخصوصا بالای ۶۰ سال باید مراقب سردی و تری مزاج باشن و معمولا در این سنه که سالمندان روشنی متوجه تغییر مزاجی شون می شن و به اختلاف بدنشون با چیزی که قبلا می خوردند یا می خوردن پی می برن.

این استاد دانشگاه اضافه می کنه در دوران پیری بر اندازه رطوبتای زائد بدن اضافه می شه و بعضی وقتا مشاهده می شه بعضی افراد سن بالا دچار پف آلودگی در ناحیه صورت مخصوصا زیر چشما، شلی و آویزون شدن بافتا، پوست و عضلات، خواب آلودگی و ضعیف شدن حافظه می شن که دلیل بروز همه این علائم می تونه وجود رطوبت زائد در بدن این افراد باشه.

دکتر میرغضنفری در جواب به این سوال که باید و نبایدهای تغذیه ای در این رده سنی شامل چه مواردیه میگه باید تصمیمات تغذیه ای که واسه افراد سرد مزاج با غلبه خلط بلغم و سودا هست تا حدودی اجرا شه. اینطوری که این افراد باید از زیاده روی در مصرف ترشی جات، آب، لبنیات و میوه های سرد بپرهیزند و مصرف خوردنیای رو به گرم مانند نون تازه، غلات، گوشت گوسفندی تازه یا عصاره گوشت، گوشت پرندگانی مثل کبک و بلدرچین رو در برنامه غذایی خود جا بدن.

به گفته این استاد دانشگاه، گوشتای نام برده شده در گروه غذاهای خونساز، آسون الهضم و پرانرژی، اما کم حجمی هستن که بیشتر سالمندان به دلیل ضعیف بودن قدرت هاضمه شون باید بیشتر از اونا مصرف کنن. هم اینکه در میان تنقلات بادام، پسته و نارگیل یا عصاره اون خوبه و چون در بیشتر سالمندان یبوست بروز می کنه مصرف میوه هایی مانند سیب شیرین، سیب گلاب، انگور و مخصوصا انجیر پیشنهاد می شه.

الگوی غذایی متناسب با مزاج انتخاب کنین

دکتر میرغضنفری میگه آدما در هر سنی با هر مزاجی که باشن، بهترین حالت سلامت براشون وقتیه که در مزاجشان تعادل بسازن و یکی از راه های اصلی حفظ تعادل مزاج همین رعایت خوردنیا و نوشیدنیا متناسب با مزاجه که دلیل سلامت و بروز عملکردای جسمی و روانی مطلوب می شه.

مثلا اگه افراد گرم مزاج، گرمی زیاد بخورند، از تعادل مزاج خارج شده و دچار گرمی و نشونه هایی مانند تپش قلب، بی خوابی، یبوست، عصبانیت و خشونت می شن که این به معنی سوء مزاج و درجاتی از بیماریه که باید جلوی اون هرچه سریع تر گرفته شه و از مصرف زیاد گرمی دوری کنن و این اتفاق ممکنه واسه تموم افراد با هر مزاج دیگری اتفاق بیفته.


جام جم آنلاین

این مطلب فقط جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای بازنشر شده و محتوای اون حتما مورد تایید آکا ایران نیس .

.

منبع :

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *